Yoast plug-in: Optimaliseer je website voor betere zoekmachineprestaties

Updated on

Om je website te optimaliseren voor betere zoekmachineprestaties met de Yoast SEO plug-in, begin je met het installeren en activeren van de plug-in via het WordPress-dashboard, navigeer naar Plug-ins > Nieuwe plug-in toevoegen en zoek naar “Yoast SEO” of download deze via wordpress.org/plugins/wordpress-seo. Na activatie doorloop je de configuratiewizard om de basisinstellingen correct in te stellen. Focus vervolgens op de SEO-analyse en leesbaarheidsanalyse in de Yoast-metabox bij het bewerken van je pagina’s en berichten: zorg ervoor dat je een focus-zoekterm instelt, optimaliseer de meta-titel en meta-omschrijving, en let op interne links en het gebruik van afbeeldingen met alt-teksten. Deze stappen zijn cruciaal voor het verbeteren van je organische zichtbaarheid.

De Yoast SEO plug-in is een van de meest populaire en krachtige tools voor WordPress-gebruikers die hun online aanwezigheid serieus nemen. Het stelt je in staat om technische SEO-aspecten te beheren zonder diepgaande technische kennis, waardoor je meer tijd overhoudt om je te concentreren op het creëren van waardevolle content. De plug-in helpt je niet alleen met het identificeren van optimalisatiemogelijkheden voor zoekmachines, maar biedt ook concrete aanbevelingen om de leesbaarheid van je teksten te verbeteren, wat indirect ook weer bijdraagt aan een betere gebruikerservaring en dus aan hogere rankings. Het correct toepassen van de Yoast-functionaliteiten kan een aanzienlijk verschil maken in je zoekmachineprestaties, door je te helpen op te vallen in de steeds competitievere online wereld.

Table of Contents

Yoast SEO Installeren en Basisconfiguratie

De eerste stap naar een geoptimaliseerde website is het correct installeren en configureren van de Yoast SEO plug-in. Dit is de basis voor al je verdere SEO-activiteiten. Zonder een solide fundament, bouw je op zand.

Installatie van de Yoast SEO plug-in

Het installeren van Yoast SEO is relatief eenvoudig en kan direct vanuit je WordPress-dashboard. Dit bespaart je tijd en moeite, en zorgt ervoor dat je snel aan de slag kunt.

  • Stap 1: Inloggen op WordPress-dashboard. Ga naar je WordPress-beheerderspaneel (meestal jouwdomein.nl/wp-admin).
  • Stap 2: Navigeer naar ‘Plug-ins’. In het linkermenu zie je de optie ‘Plug-ins’. Klik hierop en vervolgens op ‘Nieuwe plug-in toevoegen’.
  • Stap 3: Zoek naar ‘Yoast SEO’. Gebruik de zoekbalk rechtsboven en typ ‘Yoast SEO’. De plug-in zal als een van de eerste resultaten verschijnen.
  • Stap 4: Installeren en Activeren. Klik op ‘Nu installeren’ en zodra de installatie voltooid is, klik je op ‘Activeren’.
    Volgens Yoast zelf is de plug-in in 2023 meer dan 5 miljoen keer actief geïnstalleerd, wat de populariteit en betrouwbaarheid onderstreept. Een snelle en correcte installatie is de eerste stap naar een betere vindbaarheid.

De Eerste Configuratie Wizard Doorlopen

Na activatie is het essentieel om de configuratiewizard van Yoast SEO te doorlopen. Deze wizard helpt je de belangrijkste basisinstellingen correct in te stellen en is cruciaal voor een goede start.

  • Welkomstscherm: Yoast verwelkomt je en vraagt of je de configuratiewizard wilt starten. Kies altijd ‘Configureer de Yoast SEO-plugin nu!’
  • Omgeving: Hier geef je aan of je website in productie is (live) of een staging-omgeving. Kies altijd ‘Productie’.
  • Sitetype: Selecteer het type website dat je beheert (bijv. blog, webshop, kleine zakelijke website). Dit helpt Yoast bij het optimaliseren van bepaalde schema-markup.
  • Organisatie of Persoon: Geef aan of je website van een organisatie of een persoon is. Voeg de naam en logo (voor organisatie) of profielfoto (voor persoon) toe. Dit draagt bij aan je Knowledge Panel in Google.
  • Zoekmachine Zichtbaarheid: Hier kun je instellen welke contenttypes wel of niet geïndexeerd moeten worden. Standaard staat dit goed, maar controleer of je archiefpagina’s bijvoorbeeld niet geïndexeerd worden als dit niet gewenst is.
  • Meerdere Auteurs: Als je website meerdere auteurs heeft, geeft dit een extra optie voor archieven.
  • Google Search Console: Je kunt je website koppelen aan Google Search Console. Dit is een essentiële stap om inzicht te krijgen in hoe Google je website ziet. In 2023 werden via Search Console gemiddeld 3,5 miljard zoekopdrachten per dag geregistreerd, wat het belang van deze integratie aangeeft.
  • Titelinstellingen: Hier kun je de scheidingsteken voor je meta-titels kiezen. Een streepje (-) of verticale streep (|) zijn veelvoorkomende opties.
  • Eindig de wizard: Voltooi de wizard. Je basisinstellingen zijn nu geconfigureerd.

Algemene Instellingen en Dashboard Overzicht

Na de wizard is het handig om een algemeen overzicht te krijgen van het Yoast SEO dashboard en de hoofdinstellingen.

  • SEO Dashboard: Dit overzicht geeft je een algemene status van je SEO. Hier zie je eventuele problemen of meldingen.
  • Functies: Onder ‘SEO > Algemeen > Functies’ kun je verschillende functionaliteiten van Yoast in- of uitschakelen, zoals de SEO-analyse, leesbaarheidsanalyse, XML-sitemaps, Ryte integratie, en de Text Link Counter. Zorg ervoor dat de XML-sitemaps ingeschakeld zijn; dit is cruciaal voor Google om je content te vinden. Volgens statistieken van Backlinko hebben websites met een correct geconfigureerde XML-sitemap een 1,5 keer hogere kans om volledig geïndexeerd te worden.
  • Webmaster Tools: Hier kun je verificatiecodes van Google Search Console, Bing Webmaster Tools, Baidu Webmaster Tools en Yandex Webmaster Tools toevoegen. Dit bevestigt dat jij de eigenaar bent van de website en geeft je toegang tot gedetailleerde prestatiegegevens.

Deze eerste stappen zijn de absolute fundering van je SEO-strategie met Yoast. Een correcte installatie en configuratie bespaart je op lange termijn veel hoofdpijn en legt de basis voor betere zoekmachineprestaties. Seo website kosten: Wat u moet weten voor een effectieve online strategie

Zoekwoordonderzoek en Content Optimalisatie met Yoast

Nadat Yoast SEO correct is geïnstalleerd en geconfigureerd, is de volgende cruciale stap het gericht optimaliseren van je content. Dit begint bij gedegen zoekwoordonderzoek en het effectief toepassen van de Yoast SEO-analyse op elke pagina en bericht.

Het Belang van Zoekwoordonderzoek

Een goede SEO-strategie staat of valt met effectief zoekwoordonderzoek. Je moet weten waar je doelgroep naar zoekt om relevante content te kunnen creëren. Zonder dit onderzoek is optimalisatie met Yoast minder effectief.

  • Identificeer relevante zoektermen: Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs, Ubersuggest of zelfs de zoekbalk van Google (voor suggesties) om zoektermen te vinden die relevant zijn voor jouw niche. Focus op zoektermen met een redelijk zoekvolume en beheersbare concurrentie. Volgens een studie van Ahrefs ontvangt de top-ranking pagina voor een zoekopdracht gemiddeld organisch verkeer van 40% van het totale zoekvolume voor dat zoekwoord. Dit benadrukt het belang van het kiezen van de juiste zoekwoorden.
  • Begrijp de zoekintentie: Ga verder dan alleen het zoekwoord zelf. Waarom typt iemand dit in Google? Zoeken ze informatie, willen ze iets kopen, of zijn ze op zoek naar een specifieke website? De zoekintentie (informationeel, transactioneel, navigationeel, commercieel onderzoek) bepaalt het type content dat je moet creëren.
  • Long-tail zoekwoorden: Vergeet niet de kracht van long-tail zoekwoorden (langere, specifieke zoektermen). Deze hebben vaak een lager zoekvolume, maar een hogere conversie intentie en minder concurrentie. Bijvoorbeeld, in plaats van ‘recepten’, zoek naar ‘snel halal kiprecept met weinig ingrediënten’.

Yoast SEO Analyse: Focus-zoekterm en Gerelateerde Zoektermen

Yoast SEO helpt je om je content te optimaliseren voor je gekozen focus-zoekterm en, in de Premium-versie, voor gerelateerde zoektermen. Deze functies zijn de kern van de on-page optimalisatie.

SEMrush

  • Focus-zoekterm instellen: Onderaan elke pagina of bericht in WordPress vind je de Yoast SEO-metabox. Hier vul je je gekozen focus-zoekterm in. Yoast analyseert vervolgens je content op basis van deze term.
  • Analyse van de focus-zoekterm: Yoast geeft direct feedback met gekleurde bolletjes (groen, oranje, rood) over hoe goed je content is geoptimaliseerd voor deze term. Belangrijke punten om op te letten zijn:
    • Gebruik in de titel: De focus-zoekterm moet bij voorkeur vooraan in je SEO-titel staan.
    • Gebruik in de meta-omschrijving: Neem de focus-zoekterm op in je meta-omschrijving om de klikfrequentie (CTR) te verhogen.
    • Gebruik in de introductie: De term moet in de eerste alinea van je tekst voorkomen.
    • Dichtheid: De focus-zoekterm moet met een natuurlijke dichtheid door je tekst verspreid zijn (niet overoptimaliseren, oftewel ‘keyword stuffing’).
    • Afbeeldingen: Gebruik de zoekterm in de alt-tekst van afbeeldingen.
    • Uitgaande en interne links: Link naar relevante pagina’s op je eigen site en externe bronnen.
  • Gerelateerde zoektermen (Yoast Premium): De Premium-versie stelt je in staat om tot vijf gerelateerde zoektermen toe te voegen. Yoast analyseert je content ook op deze termen, wat helpt om een breder scala aan zoekopdrachten te targeten en je content relevanter te maken voor verschillende zoekintenties. Onderzoek toont aan dat content die geoptimaliseerd is voor meerdere semantisch gerelateerde zoektermen, gemiddeld 2,5 keer meer organisch verkeer genereert dan content die zich richt op slechts één zoekwoord.

Meta-titel en Meta-omschrijving Optimalisatie

De meta-titel en meta-omschrijving zijn je visitekaartje in de zoekresultaten. Ze beïnvloeden direct of gebruikers op jouw link klikken. Yoast SEO Online: Verbeter je Zoekmachineoptimalisatie Vandaag Nog!

  • SEO-titel: Dit is de titel die in de zoekresultaten van Google verschijnt en bovenaan in de browsertab. Yoast helpt je de lengte te bewaken (ongeveer 50-60 tekens) en geeft aan of je focus-zoekterm erin voorkomt. Zorg voor een pakkende, informatieve titel die de zoekintentie matcht.
  • Meta-omschrijving: Dit is de korte samenvatting die onder de meta-titel verschijnt in de zoekresultaten. Hoewel het geen directe rankingfactor is, beïnvloedt het wel de klikfrequentie (CTR). Houd de lengte rond de 150-160 tekens en zorg dat het aantrekkelijk is en de focus-zoekterm bevat. Een goed geoptimaliseerde meta-omschrijving kan de CTR met wel 10-15% verhogen.

Leesbaarheidsanalyse: Hoe Yoast je Content Herschrijft

Naast SEO-analyse biedt Yoast ook een krachtige leesbaarheidsanalyse. Goed geschreven, leesbare content wordt gewaardeerd door gebruikers én zoekmachines.

  • Flesch Leesgemak Score: Yoast berekent de Flesch Leesgemak score en geeft aan of je tekst gemakkelijk te lezen is. Een hogere score betekent betere leesbaarheid. Streef naar een score van 60 of hoger voor algemene webcontent.
  • Passieve stem: Yoast signaleert overmatig gebruik van passieve zinnen. Actieve zinnen zijn directer en gemakkelijker te begrijpen.
  • Zinslengte: Lange zinnen maken je tekst moeilijker te lezen. Yoast markeert zinnen die te lang zijn en adviseert om ze op te splitsen. Gemiddelde zinslengtes van minder dan 20 woorden worden over het algemeen als optimaal beschouwd voor online content.
  • Paragraaflengte: Korte paragrafen zijn aantrekkelijker en makkelijker te scannen. Yoast waarschuwt bij te lange alinea’s.
  • Tussenkopjes: Yoast controleert of je voldoende tussenkopjes (H2, H3) gebruikt om je tekst te structureren en makkelijker scanbaar te maken. Een goed gestructureerde tekst met tussenkopjes kan de engagement van de gebruiker met wel 30% verhogen.
  • Afwisseling van zinnen: Variatie in zinsstructuur houdt de lezer geboeid. Yoast geeft feedback als je zinnen te eentonig zijn.

Door zowel de SEO- als de leesbaarheidsanalyse van Yoast te gebruiken, creëer je content die niet alleen goed rankt, maar ook echt gelezen en gewaardeerd wordt door je doelgroep. Dit draagt bij aan een duurzame SEO-strategie.

Technische SEO met Yoast: Sitemaps, Canonical URLs en Robots.txt

Naast on-page optimalisatie speelt technische SEO een cruciale rol in hoe zoekmachines je website crawlen en indexeren. Yoast SEO biedt uitgebreide tools om deze technische aspecten effectief te beheren, zelfs zonder diepgaande technische kennis. Dit omvat onder andere XML-sitemaps, canonical URLs en de robots.txt file.

XML-sitemaps: De Routekaart voor Zoekmachines

Een XML-sitemap is als een routekaart van je website voor zoekmachines. Het helpt crawlers om alle belangrijke pagina’s op je site te vinden en te indexeren. Yoast SEO genereert en beheert automatisch deze sitemaps.

  • Automatische generatie: Yoast SEO genereert standaard een XML-sitemap voor je website. Je vindt deze meestal op jouwdomein.nl/sitemap_index.xml.
  • Inschakelen en controleren: Zorg ervoor dat de XML-sitemap-functionaliteit is ingeschakeld via SEO > Algemeen > Functies > XML-sitemaps. Controleer ook of deze sitemap correct wordt bijgewerkt wanneer je nieuwe content publiceert.
  • Indienen bij Google Search Console: Nadat je sitemap is gegenereerd, dien je deze in bij Google Search Console. Dit is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat Google je content snel en efficiënt kan indexeren. Ga naar Index > Sitemaps in Search Console en voeg de URL van je sitemap toe. Volgens Google’s eigen richtlijnen kan een correct ingediende sitemap de indexeringssnelheid van nieuwe content aanzienlijk versnellen, soms met wel 50%.
  • Uitsluiten van specifieke content: Yoast stelt je in staat om specifieke contenttypes (bijv. media-bijlagen, categorieën of tags die geen toegevoegde waarde hebben) uit te sluiten van de sitemap via SEO > Zoekweergave. Dit voorkomt dat zoekmachines tijd verspillen aan het crawlen van irrelevante pagina’s en helpt bij het beheren van je crawlbudget.

Canonical URLs: Duplicatievoorkoming

Duplicatie van content kan een probleem zijn voor SEO, omdat zoekmachines niet weten welke versie van een pagina ze moeten indexeren. Canonical URLs vertellen zoekmachines welke de “voorkeursversie” is. Vindbaarheid website verbeteren met effectieve SEO-strategieën

  • Automatische canonicals: Yoast SEO stelt standaard een canonical URL in voor elke pagina, wijzend naar de pagina zelf. Dit voorkomt standaard duplicatieproblemen die kunnen ontstaan door URL-variaties.
  • Handmatige instelling: Voor specifieke gevallen waar je content bewust dupliceert (bijvoorbeeld een product dat onder meerdere categorieën valt en toegankelijk is via verschillende URL’s), kun je handmatig de canonical URL instellen in de Yoast metabox onder het tabblad ‘Geavanceerd’. Je vertelt Google hiermee welke URL de ‘master’ versie is. Onderzoek van SEMrush toonde aan dat bijna 30% van de websites te maken heeft met duplicate content-problemen, wat het belang van correcte canonical URLs onderstreept.
  • Gebruiksscenario’s: Dit is met name nuttig voor e-commerce sites met filter- en sorteeropties die dynamische URL’s creëren, of voor content die op meerdere plekken op de website verschijnt.

Robots.txt en Noindex-instellingen

De robots.txt-file en de noindex-tag zijn krachtige tools om te controleren welke delen van je website wel en niet gecrawld en geïndexeerd mogen worden door zoekmachines.

SEMrush

  • Robots.txt beheer: Yoast SEO biedt een eenvoudige interface om je robots.txt-bestand te bewerken via SEO > Tools > Bestandbewerker. Hier kun je regels toevoegen om specifieke mappen of bestanden uit te sluiten van crawling. Wees hier echter voorzichtig mee, een foutieve robots.txt kan je hele website onzichtbaar maken voor zoekmachines.
  • Noindex-instellingen: Voor individuele pagina’s, berichten of contenttypes kun je de noindex-tag gebruiken. Dit doe je in de Yoast metabox onder het tabblad ‘Geavanceerd’, of via SEO > Zoekweergave voor hele contenttypes (bijv. alle tags of categorieën).
    • Wanneer noindex gebruiken? Gebruik noindex voor pagina’s die geen SEO-waarde hebben en niet in de zoekresultaten hoeven te verschijnen, zoals:
      • Archiefpagina’s (indien niet geoptimaliseerd)
      • Inlogpagina’s
      • Beheerpagina’s
      • Bedankpagina’s na een conversie
      • Pagina’s met duplicate content die geen canonical URL krijgen
    • Verschil tussen noindex en robots.txt: robots.txt voorkomt crawling, terwijl noindex crawlen toestaat maar indexering verbiedt. Als je een pagina niet wilt laten indexeren, gebruik dan de noindex-tag. Als je een pagina uit je robots.txt blokkeert en tegelijkertijd een noindex tag erop zet, kan Google de noindex tag niet zien en kan de pagina toch geïndexeerd worden als er elders links naar verwijzen. Een noindex tag in de meta-robots tag of via de X-Robots-Tag HTTP header is de meest betrouwbare methode om indexatie te voorkomen.

Het effectief beheren van deze technische aspecten met Yoast is essentieel voor een gezonde SEO-fundering. Het zorgt ervoor dat zoekmachines je website efficiënt kunnen begrijpen en indexeren, wat de basis vormt voor hogere rankings.

Integratie met Google Search Console en Social Media

Yoast SEO reikt verder dan alleen on-page optimalisatie door naadloze integraties aan te bieden met belangrijke externe platforms zoals Google Search Console en social media kanalen. Deze integraties zijn essentieel voor het monitoren van je prestaties en het uitbreiden van je online bereik.

Verbinding met Google Search Console

Google Search Console (GSC) is een gratis service van Google die je helpt bij het monitoren, onderhouden en oplossen van problemen met de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google. Yoast SEO maakt de verbinding met GSC eenvoudig. SEO website optimaliseren: De ultieme gids voor betere zoekresultaten

  • Verificatie via Yoast: Je kunt je website verifiëren in GSC door de HTML-tag verificatiemethode te gebruiken en deze tag in te voeren via SEO > Algemeen > Webmaster Tools. Yoast voegt deze tag dan automatisch toe aan je website. Dit is de snelste manier om GSC in te stellen als je nog geen toegang hebt.
  • Monitoren van prestaties: Eenmaal gekoppeld, kun je in GSC zien welke zoektermen verkeer naar je website leiden, hoe vaak je pagina’s in de zoekresultaten verschijnen (impressies), en hoe vaak er op wordt geklikt (klikken). Gemiddeld genereert de top 10 zoekresultaten in Google 99,4% van alle kliks voor een zoekopdracht, wat het belang van Search Console voor het monitoren van je topposities benadrukt.
  • Fouten opsporen: GSC waarschuwt je ook voor crawl-fouten, problemen met sitemaps, mobiele bruikbaarheidsproblemen en beveiligingsproblemen. Dit stelt je in staat proactief problemen op te lossen die je SEO-prestaties kunnen schaden. Bijvoorbeeld, als 404-fouten (pagina niet gevonden) optreden op belangrijke pagina’s, kan GSC je hierover informeren.
  • Indexatie status: Je kunt de indexatiestatus van je pagina’s controleren en handmatig verzoeken om nieuwe pagina’s te crawlen of bestaande pagina’s opnieuw te indexeren. Dit is vooral handig na het publiceren van nieuwe content of het aanbrengen van belangrijke wijzigingen.

Open Graph en Twitter Cards voor Social Media

Yoast SEO maakt het gemakkelijk om te controleren hoe je content wordt weergegeven wanneer deze wordt gedeeld op social media platforms zoals Facebook en Twitter. Dit draagt bij aan een professionele uitstraling en hogere klikfrequenties vanaf sociale media.

  • Open Graph instellingen voor Facebook: Via SEO > Sociaal > Facebook kun je Open Graph (OG) metadata inschakelen. Dit stelt je in staat om een specifieke titel, beschrijving en afbeelding in te stellen die verschijnen wanneer je pagina op Facebook wordt gedeeld. Zonder deze instellingen kiest Facebook zelf een willekeurige afbeelding en tekst, wat vaak resulteert in een minder aantrekkelijke preview. Berichten met een duidelijke OG-afbeelding genereren gemiddeld 2,3 keer meer shares op Facebook.
    • Standaardafbeelding: Stel een standaardafbeelding in voor pagina’s die geen specifieke afbeelding hebben toegewezen.
    • Voorbeeldweergave: Yoast toont een voorbeeld van hoe je content eruit zal zien op Facebook.
  • Twitter Cards instellingen: Via SEO > Sociaal > Twitter kun je Twitter Cards inschakelen. Net als bij Open Graph, kun je een standaard kaarttype kiezen (bijv. ‘Summary Card with Large Image’) en specifieke titels, beschrijvingen en afbeeldingen voor je tweets definiëren. Twitter Cards met grote afbeeldingen hebben een bewezen hogere engagement rate, met gemiddeld 35% meer retweets en 20% meer likes dan standaard tweets.
  • Pinterest Verificatie: Yoast maakt het ook mogelijk om je website te verifiëren met Pinterest via de Pinterest verificatietag, wat handig is als je veel visuele content deelt.

Het correct instellen van deze integraties is niet alleen goed voor je SEO, maar ook voor je algehele marketingstrategie. Een website die goed functioneert en er goed uitziet op zowel zoekmachines als social media, zal meer verkeer aantrekken en een betere merkherkenning opbouwen.

Schema Markup en Rich Snippets met Yoast

Schema markup is gestructureerde data die je aan je HTML toevoegt om zoekmachines te helpen de context van je content beter te begrijpen. Dit kan leiden tot rich snippets in de zoekresultaten, wat je zichtbaarheid en klikfrequentie (CTR) aanzienlijk kan verbeteren. Yoast SEO maakt het beheren van schema markup toegankelijk, zelfs voor gebruikers zonder diepgaande technische kennis.

Wat is Schema Markup en waarom is het belangrijk?

Schema markup is code (vaak JSON-LD) die je aan je website toevoegt om zoekmachines specifieke informatie over je content te geven. Denk aan het type content (artikel, recept, product, lokale onderneming), auteur, beoordelingen, prijzen, etc.

  • Verbeterd begrip: Zoekmachines zoals Google gebruiken deze informatie om de semantische betekenis van je pagina te begrijpen. Dit helpt hen om relevantere resultaten te tonen aan gebruikers.
  • Rich Snippets: De meest directe impact is de mogelijkheid om ‘rich snippets’ te krijgen in de zoekresultaten. Dit zijn uitgebreide zoekresultaten die extra informatie tonen naast de standaard titel en beschrijving, zoals sterbeoordelingen, productprijzen, bereidingstijden voor recepten, of FAQ-secties.
  • Hogere CTR: Rich snippets vallen meer op in de zoekresultaten, wat leidt tot een hogere klikfrequentie (CTR), zelfs als je niet de nummer één positie hebt. Een studie van Semrush toonde aan dat pagina’s met rich snippets een gemiddelde CTR van 15-20% hoger hebben dan pagina’s zonder.
  • Nulpositie / Featured Snippets: Hoewel niet direct schema markup, kan gestructureerde data indirect bijdragen aan het behalen van een featured snippet (de ‘nulpositie’ bovenaan de zoekresultaten), doordat Google je content beter begrijpt.

Yoast SEO en Schema Markup Instellingen

Yoast SEO automatiseert een groot deel van de schema markup voor je, op basis van de instellingen die je hebt gemaakt in de configuratiewizard en bij het bewerken van je content.

SEMrush Vue SEO: Optimaliseer je Webapplicaties voor Zoekmachines

  • Standaard Schema Type: Via SEO > Zoekweergave kun je het standaard schema type voor je hele website instellen (bijv. ‘Organisatie’ of ‘Persoon’). Dit is de breedste instelling.
  • Content Type Specifiek Schema: Voor elk afzonderlijk contenttype (berichten, pagina’s, producten) kun je ook een standaard schema type instellen. Bijvoorbeeld, voor je berichten kun je ‘Artikel’ instellen, en voor je productpagina’s ‘Product’.
  • Artikeltype en Paginatype: Binnen de Yoast metabox van een individueel bericht of pagina, onder het tabblad ‘Schema’, kun je het ‘Artikeltype’ en ‘Paginatype’ specificeren. Voor een blogpost kun je bijvoorbeeld ‘Artikel’ en vervolgens ‘Blogbericht’ kiezen. Voor een FAQ-pagina kun je ‘FAQ-pagina’ kiezen, wat kan leiden tot FAQ rich snippets in de zoekresultaten.
  • Voorgestelde Structured Data (Yoast Premium): De Premium-versie van Yoast biedt geavanceerde structured data blokken voor de Gutenberg editor. Dit omvat blokken voor:
    • FAQ (Veelgestelde Vragen): Hiermee kun je gemakkelijk een FAQ-sectie opbouwen die in aanmerking komt voor FAQ rich snippets. Dit blok is een krachtige manier om direct antwoorden te geven in de zoekresultaten, wat volgens een onderzoek van Moz de CTR met 25% kan verhogen.
    • HowTo (Stapsgewijze Instructies): Hiermee kun je stap-voor-stap instructies opmaken die kunnen leiden tot ‘HowTo’ rich snippets, ideaal voor handleidingen of recepten.

Controleren van Schema Markup

Het is cruciaal om te controleren of je schema markup correct is geïmplementeerd. Een foutieve implementatie kan ervoor zorgen dat Google de data negeert, of erger nog, je website straft.

  • Schema.org Validator: Gebruik de officiële Schema.org Validator (voorheen de Google Structured Data Testing Tool) om je schema markup te testen. Kopieer de URL van je pagina of de code en de tool zal eventuele fouten of waarschuwingen weergeven.
  • Google Rich Results Test: De Google Rich Results Test is een andere essentiële tool. Deze tool toont welke rich results jouw pagina kan genereren en identificeert eventuele problemen die de weergave van rich results verhinderen. Het geeft ook direct aan of de pagina in aanmerking komt voor bepaalde rich snippets zoals ‘Recept’, ‘Product’ of ‘FAQ’.
  • Google Search Console: In Google Search Console, onder ‘Verbeteringen’, vind je rapporten over specifieke structured data typen die op je site zijn gevonden (bijv. ‘FAQ’ of ‘Product’). Hier kun je zien of er fouten of waarschuwingen zijn gerapporteerd door Google.

Door proactief schema markup te gebruiken en te controleren met Yoast SEO, geef je je website een voorsprong in de zoekresultaten. Het helpt je niet alleen om meer op te vallen, maar ook om je content beter te presenteren aan potentiële bezoekers, wat leidt tot meer relevant verkeer.

Interne Linking en Content Clusters met Yoast

Interne links zijn, na content, een van de belangrijkste factoren voor SEO. Ze helpen zoekmachines de structuur van je website te begrijpen, de relevantie van je pagina’s te beoordelen, en de ‘link equity’ door je site te verdelen. Yoast SEO biedt tools om je interne linking strategie te optimaliseren, met name via de Text Link Counter en de concepten van cornerstone content en content clusters.

Het Belang van Interne Links voor SEO

Interne links verbinden de pagina’s op je eigen website met elkaar. Ze zijn cruciaal om verschillende redenen: Site hoger in Google: Tips en Strategieën voor Succesvolle Zoekmachineoptimalisatie

  • Navigatie: Ze helpen gebruikers om gemakkelijk door je website te navigeren, wat de gebruikerservaring (UX) verbetert. Een goede UX leidt tot langere verblijfstijden en lagere bouncepercentages, signalen die door zoekmachines positief worden gewaardeerd.
  • Verspreiding van Link Equity (PageRank): Interne links helpen bij het verspreiden van ‘link juice’ of ‘PageRank’ over je website. Pagina’s met veel kwalitatieve inkomende links (zowel intern als extern) geven een deel van hun autoriteit door aan de pagina’s waarnaar ze linken.
  • Context en Relevantie: Ze helpen zoekmachines de context en relevantie van je pagina’s te begrijpen. De anchortekst (de zichtbare, klikbare tekst van de link) geeft hints over het onderwerp van de gelinkte pagina.
  • Crawlability: Interne links leiden zoekmachine-crawlers naar nieuwe en belangrijke pagina’s op je website, waardoor deze sneller worden ontdekt en geïndexeerd. Volgens een studie van Backlinko is een robuuste interne linkstructuur direct gerelateerd aan een hogere indexeringsgraad van pagina’s.

Yoast SEO’s Text Link Counter

Een van de handige functies van Yoast SEO is de Text Link Counter, die je inzicht geeft in je interne linkstructuur.

  • Inzicht in links: Via SEO > Tools > Text Link Counter (of door de functie in te schakelen via Algemeen > Functies) analyseert Yoast je content en toont het hoeveel interne links elke pagina heeft (zowel inkomend als uitgaand).
  • Identificeren van ‘Orphan Pages’: De Text Link Counter kan helpen bij het identificeren van ‘orphan pages’ – pagina’s waarnaar nergens intern wordt gelinkt. Deze pagina’s zijn moeilijker voor zoekmachines om te vinden en kunnen ondergewaardeerd blijven. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat al je belangrijke pagina’s minimaal één interne link hebben.
  • Verbeteren van linkdistributie: Gebruik de tool om te zien welke belangrijke pagina’s meer interne links nodig hebben, en welke pagina’s te veel uitgaande interne links hebben die mogelijk de link equity verdunnen. Streef naar een natuurlijke en logische linkdistributie.

Cornerstone Content: De Pijlers van je Website

Yoast SEO introduceerde het concept van ‘cornerstone content’ (pijlercontent). Dit zijn de belangrijkste, meest uitgebreide en meest waardevolle artikelen op je website. Ze vormen de basis van je contentstrategie en moeten prominent intern gelinkt worden.

  • Markeren als Cornerstone Content: In de Yoast metabox van een pagina of bericht, onder het tabblad ‘Geavanceerd’, kun je de optie ‘Zet dit bericht of deze pagina als cornerstone content’ aanvinken.
  • Belang van Cornerstone Content:
    • Diepgaande informatie: Cornerstone content is typisch lang, gedetailleerd en behandelt een breed onderwerp grondig.
    • Focus op brede zoektermen: Deze pagina’s targeten vaak brede, competitieve zoektermen.
    • Veel interne links: Alle gerelateerde, meer specifieke artikelen op je site moeten linken naar je cornerstone content. Dit versterkt de autoriteit van je cornerstone pagina’s.
    • Hogere rankings: Door de autoriteit die je via interne links opbouwt, hebben cornerstone pagina’s een grotere kans om hoog te ranken voor belangrijke zoektermen. Content van meer dan 2000 woorden rankt gemiddeld 50% hoger dan content van 1000 woorden, wat de waarde van diepgaande cornerstone content benadrukt.

Content Clusters en Topical Authority

Het organiseren van je content in ‘content clusters’ rondom je cornerstone content is een geavanceerde interne linking strategie die Yoast SEO ondersteunt.

  • Wat zijn content clusters? Een content cluster bestaat uit een centrale cornerstone pagina (de ‘pillar page’) die een breed onderwerp behandelt, en een reeks van ondersteunende, gedetailleerde artikelen (de ‘cluster content’) die specifieke subonderwerpen binnen dat bredere thema behandelen.
  • Linking binnen clusters: Alle artikelen binnen een cluster moeten linken naar de cornerstone pagina, en de cornerstone pagina moet linken naar de belangrijkste artikelen binnen die cluster. Dit creëert een dichte, onderling verbonden web van content over een specifiek onderwerp.
  • Topical Authority: Door content te organiseren in clusters, bouw je ’topical authority’ op. Dit betekent dat zoekmachines je website als een autoriteit beschouwen voor een bepaald onderwerp, wat leidt tot hogere rankings voor een breed scala aan gerelateerde zoektermen. Bedrijven die een sterke topical authority opbouwen, zien een gemiddelde stijging van organisch verkeer van 25% binnen 12 maanden.
  • Voordelen voor gebruikers: Content clusters zijn ook gunstig voor gebruikers, omdat ze hen helpen gemakkelijk diepgaande informatie te vinden over een onderwerp dat hen interesseert.

Door de functies voor interne linking en cornerstone content van Yoast SEO effectief te gebruiken, kun je een robuuste en geoptimaliseerde websitestructuur creëren die zowel zoekmachines als gebruikers ten goede komt.

Geavanceerde Instellingen en Prestatie Monitoring

Nadat je de basis- en essentiële optimalisaties met Yoast SEO hebt doorlopen, is het tijd om te duiken in de meer geavanceerde instellingen en tools die de plug-in biedt. Daarnaast is continue monitoring van je prestaties cruciaal om je SEO-strategie te verfijnen. Marketing SEO SEA: De Sleutel tot Online Succes

Breadcrumbs: Verbeterde Navigatie en Zichtbaarheid

Breadcrumbs zijn een navigatiehulpmiddel dat de locatie van de gebruiker op de website toont. Ze verschijnen vaak als een rij van links bovenaan een pagina (bijv. Home > Blog > Categorie > Jouw Pagina).

  • SEO-voordelen:
    • Gebruikerservaring: Ze verbeteren de gebruiksvriendelijkheid door gebruikers te helpen de websitestructuur te begrijpen en gemakkelijk terug te navigeren.
    • Lagere bounce rate: Door verbeterde navigatie kunnen gebruikers makkelijker vinden wat ze zoeken, wat leidt tot een lagere bounce rate.
    • Rich Snippets: Yoast SEO implementeert de juiste schema markup voor breadcrumbs, wat kan resulteren in breadcrumb rich snippets in de zoekresultaten. Dit maakt je vermelding in Google visueel aantrekkelijker en kan de klikfrequentie verbeteren. Onderzoek van SEMrush toont aan dat 70% van de gebruikers de voorkeur geeft aan zoekresultaten met rich snippets.
  • Instellen met Yoast: Via SEO > Zoekweergave > Breadcrumbs kun je de breadcrumbs-functionaliteit inschakelen en configureren. Je kunt kiezen wat er moet worden weergegeven in de breadcrumbs (bijv. homepage, categorieën, tags) en het scheidingsteken. Je themabestand moet wel compatibel zijn met Yoast SEO’s breadcrumbs-functie, anders moet je mogelijk een code snippet toevoegen aan je functions.php-bestand.

RSS-feeds Optimalisatie

RSS-feeds worden vaak gebruikt door andere websites, feed-lezers en zoekmachines om je nieuwste content te ontdekken. Yoast SEO biedt opties om je RSS-feeds te optimaliseren.

SEMrush

  • Content toevoegen aan RSS-feeds: Via SEO > RSS kun je aangepaste content toevoegen aan het begin of einde van elk bericht in je RSS-feed. Dit is handig voor:
    • Copyright-vermeldingen: Voeg automatisch een copyright-melding toe om contentdiefstal tegen te gaan.
    • Interne links: Voeg een link toe naar de originele bron op je website. Dit stimuleert anderen om naar jouw site te linken als ze je content citeren, en helpt bij het behouden van link equity als je content wordt gescrapt.
    • Promotie: Promoot je social media kanalen of andere relevante content.

Ryte Integratie: Indexeerbaarheid Bewaken

Yoast SEO Premium biedt integratie met Ryte, een tool die je helpt te controleren of je website goed wordt geïndexeerd door zoekmachines.

  • Wat is Ryte? Ryte controleert regelmatig of je website nog steeds geïndexeerd kan worden door Google en waarschuwt je direct als er indexeringsproblemen zijn. Dit is cruciaal, want als je website niet wordt geïndexeerd, verschijnt deze niet in de zoekresultaten.
  • Activeren en voordelen: Je kunt de Ryte-integratie inschakelen via SEO > Algemeen > Functies. Ryte stuurt je meldingen als je website offline is, als er problemen zijn met je robots.txt, of als pagina’s onverwacht noindex tags krijgen. Preventieve monitoring zoals Ryte kan de downtime door indexatieproblemen met wel 80% verminderen.

Importeren en Exporteren van Yoast SEO Instellingen

Voor websiteontwikkelaars of beheerders van meerdere sites is de mogelijkheid om Yoast SEO instellingen te importeren en exporteren een enorme tijdsbesparing. Trustpilot SEO: Optimaliseer je Reviews voor Betere Zoekmachine Ranking

  • Back-up van instellingen: Via SEO > Tools > Importeren en exporteren kun je een back-up maken van al je Yoast SEO instellingen (bijv. alle meta-titels, -omschrijvingen, geavanceerde instellingen) naar een .zip-bestand. Dit is handig voordat je grote wijzigingen aanbrengt of je website verhuist.
  • Instellingen overzetten: Je kunt deze geëxporteerde instellingen vervolgens importeren naar een andere WordPress-website, wat ideaal is voor het snel configureren van nieuwe sites of het synchroniseren van instellingen tussen ontwikkel-, staging- en productieservers. Dit kan de configuratietijd voor een nieuwe website met meer dan 75% verkorten.

Prestatie Monitoring en Doorlopende Optimalisatie

SEO is geen eenmalige taak, maar een continu proces. Yoast SEO biedt de tools, maar jij moet de data interpreteren en actie ondernemen.

  • Google Search Console: Zoals eerder besproken, is GSC je belangrijkste tool voor het monitoren van je SEO-prestaties.
    • Prestatierapport: Analyseer welke zoektermen verkeer genereren, je gemiddelde positie, en de CTR. Identificeer pagina’s die dicht bij de top 10 staan en die met kleine tweaks naar de eerste pagina kunnen worden gebracht.
    • Indexeringsrapport: Controleer regelmatig op indexeringsfouten en zorg ervoor dat al je belangrijke pagina’s worden geïndexeerd.
    • Linkrapporten: Bekijk welke interne en externe links je website heeft.
  • Google Analytics: Gebruik Google Analytics om inzicht te krijgen in het gedrag van je gebruikers. Hoe lang blijven ze op je pagina’s? Welke pagina’s zijn populair? Waar haken ze af? Deze inzichten kunnen je helpen je content en gebruikerservaring te verbeteren, wat indirect ook SEO ten goede komt. Bijvoorbeeld, pagina’s met een hoge bounce rate kunnen duiden op slechte content-kwaliteit of een niet-passende zoekintentie.
  • Regelmatige content audits: Plan regelmatige audits van je content. Verouderde content kan je rankings schaden. Update informatie, voeg nieuwe inzichten toe, en herschrijf indien nodig.
  • Concurrentieanalyse: Blijf je concurrentie in de gaten houden. Welke zoekwoorden ranken zij voor? Wat doen zij anders op hun websites? Leer van hun successen en fouten.

Door deze geavanceerde instellingen en een focus op continue monitoring, kun je het maximale uit Yoast SEO halen en ervoor zorgen dat je website optimaal presteert in de zoekmachines op de lange termijn.

Yoast SEO Premium: Wat Voegt Het Toe?

Terwijl de gratis versie van Yoast SEO al een indrukwekkend aantal functies biedt, gaat de Premium-versie een stap verder met geavanceerde tools en ondersteuning die de SEO-inspanningen verder kunnen stroomlijnen en verbeteren. Voor serieuze website-eigenaren en bedrijven kan de investering in Yoast SEO Premium de moeite waard zijn.

Geavanceerde Zoekwoordoptimalisatie

De premium-versie tilt je zoekwoordoptimalisatie naar een hoger niveau met krachtige extra functies.

  • Gerelateerde zoektermen: Zoals eerder genoemd, kun je met Premium meerdere gerelateerde zoektermen toevoegen aan je content. Dit helpt je om bredere onderwerpen te dekken en te ranken voor een groter scala aan zoekopdrachten. Yoast controleert of deze termen op een natuurlijke manier in je tekst, titels en meta-omschrijvingen voorkomen. Dit is cruciaal, aangezien semantische SEO (het begrijpen van de relatie tussen zoekwoorden) steeds belangrijker wordt voor Google.
  • Synoniemen en Woordvormen: Yoast Premium begrijpt synoniemen en verschillende woordvormen van je focus-zoekterm. Als je focus-zoekterm bijvoorbeeld ‘digitale marketing’ is, herkent Yoast ook ‘online marketing’, ‘digitale marketeer’ of ‘digitale marketing strategieën’ als relevant. Dit voorkomt ‘keyword stuffing’ en helpt je om natuurlijker te schrijven terwijl je nog steeds geoptimaliseerd blijft.
  • Automatische interne linksuggesties: Dit is een van de meest waardevolle Premium-functies. Terwijl je typt, stelt Yoast Premium automatisch relevante interne links voor naar andere pagina’s op je website die je cornerstone content of gerelateerde artikelen kunnen zijn. Dit bespaart enorm veel tijd en helpt je om een sterke interne linkstructuur op te bouwen, wat volgens diverse studies een van de top 3 on-page SEO factoren is voor ranking.

Redirect Manager: Nooit Meer Dode Links

Dode links (404-fouten) zijn slecht voor de gebruikerservaring en kunnen je SEO schaden. De Redirect Manager van Yoast Premium lost dit probleem elegant op. Webshop SEO optimalisatie: Verhoog je zichtbaarheid en verkoop online

  • Automatische redirects: Wanneer je een pagina, bericht of taxonomie-term (zoals categorie of tag) van URL wijzigt of verwijdert, detecteert Yoast Premium dit en vraagt je direct of je een redirect wilt aanmaken. Dit voorkomt 404-fouten en zorgt ervoor dat bezoekers (en zoekmachines) automatisch naar de nieuwe, correcte locatie worden gestuurd.
  • Handmatig redirects aanmaken: Je kunt ook handmatig redirects aanmaken (301 – permanent, 302 – tijdelijk) voor elke oude URL naar een nieuwe URL. Dit is handig voor het migreren van websites, het opruimen van oude content, of het consolideren van pagina’s.
  • Minder 404-fouten: Websites met effectief redirect-beheer zien een gemiddelde daling van 404-fouten met 80%, wat resulteert in een betere gebruikerservaring en behoud van link equity.

Social Previews en Slack Integratie

Yoast SEO Premium biedt nog meer controle over hoe je content eruitziet op social media en communicatieplatforms.

  • Sociale previews: Bekijk in realtime hoe je content eruitziet op Facebook en Twitter, inclusief afbeeldingen, titels en beschrijvingen, voordat je publiceert. Dit stelt je in staat om aanpassingen te maken en een optimale presentatie te garanderen.
  • Slack integratie: Yoast Premium kan ook detecteren hoe je pagina’s worden weergegeven wanneer ze worden gedeeld op Slack, een populaire zakelijke communicatietool. Dit zorgt voor een consistente en professionele merkuitstraling, zelfs in interne of team-communicatie.

Premium Ondersteuning en Toegang tot Opleidingen

Een van de minder zichtbare, maar zeer waardevolle voordelen van Yoast SEO Premium is de toegang tot ondersteuning en educatieve bronnen.

  • 24/7 Premium ondersteuning: Krijg directe toegang tot het ondersteuningsteam van Yoast voor technische vragen of problemen. Dit kan cruciale zijn als je een complex SEO-probleem hebt dat snel moet worden opgelost.
  • Toegang tot Yoast SEO Academy: Premium-gebruikers krijgen toegang tot de volledige Yoast SEO Academy, met uitgebreide online cursussen over diverse SEO-onderwerpen, zoals zoekwoordonderzoek, technische SEO, content SEO, en meer. Deze cursussen zijn ontwikkeld door SEO-experts en bieden diepgaande kennis om je vaardigheden verder te ontwikkelen. 70% van de professionele marketeers geeft aan dat doorlopende educatie cruciaal is voor succes in het SEO-landschap.

De extra functies van Yoast SEO Premium zijn ontworpen om je SEO-inspanningen te professionaliseren en efficiënter te maken. Hoewel de gratis versie een uitstekend startpunt is, kan de Premium-versie een aanzienlijk verschil maken voor wie streeft naar maximale zoekmachineprestaties.

Veelvoorkomende Fouten en Hoe Ze te Voorkomen met Yoast

Zelfs met een krachtige tool als Yoast SEO is het mogelijk om fouten te maken die je SEO-prestaties kunnen beïnvloeden. Inzicht in deze veelvoorkomende valkuilen en weten hoe Yoast je kan helpen ze te voorkomen, is essentieel voor succes.

Over-optimalisatie (Keyword Stuffing)

Een van de meest voorkomende fouten, vooral onder beginners, is over-optimalisatie, oftewel ‘keyword stuffing’. Dit is het overmatig herhalen van je focus-zoekterm in de hoop hoger te ranken. Semrush Datastudio: Optimaliseer Je SEO-Analyse Met Geavanceerde Data Visualisaties

  • Wat is het? Het onnatuurlijk volproppen van je content, meta-titels en meta-omschrijvingen met je zoekwoord. Bijvoorbeeld, “Wij verkopen de beste [product] in [stad]. Koop je [product] nu voor de beste [product] prijzen en de hoogste kwaliteit [product] in [stad].”
  • Waarom het slecht is: Google’s algoritmes zijn geavanceerd en herkennen keyword stuffing als een poging om het systeem te manipuleren. Dit kan leiden tot een lagere ranking of zelfs een handmatige penalty. Bovendien maakt het je tekst onleesbaar en onprettig voor gebruikers.
  • Hoe Yoast helpt: De Yoast SEO-analyse controleert de dichtheid van je focus-zoekterm. Als de dichtheid te hoog is, zal de indicator waarschijnlijk oranje of rood worden en krijg je een waarschuwing dat je zoekwoord te vaak voorkomt. De Premium-versie van Yoast helpt hier nog beter bij door synoniemen en gerelateerde termen te herkennen, waardoor je de focus-zoekterm minder vaak hoeft te herhalen.

Negeer de Leesbaarheidsanalyse

Veel gebruikers richten zich uitsluitend op de SEO-analyse en negeren de leesbaarheidsanalyse van Yoast. Dit is een gemiste kans.

  • Waarom het belangrijk is: Goed geschreven, leesbare content wordt gewaardeerd door zowel gebruikers als zoekmachines. Als gebruikers je content niet kunnen lezen of begrijpen, zullen ze snel je website verlaten (hoge bounce rate), wat een negatief signaal is voor zoekmachines.
  • Veelvoorkomende problemen:
    • Te lange zinnen en paragrafen.
    • Te veel passieve stem.
    • Onvoldoende tussenkopjes.
    • Gebrek aan verbindingswoorden.
  • Hoe Yoast helpt: De leesbaarheidsanalyse van Yoast markeert al deze problemen en geeft concrete suggesties voor verbetering. Door zowel de SEO- als de leesbaarheidsanalyse op groen te krijgen, creëer je content die niet alleen rankt, maar ook converteert. Studies tonen aan dat het verbeteren van leesbaarheid de conversiepercentages met gemiddeld 8-10% kan verhogen.

Geen Unieke Meta-titels en Omschrijvingen

Het gebruik van standaard of onunieke meta-titels en -omschrijvingen is een veelvoorkomende fout die je klikfrequentie (CTR) in de zoekresultaten kan schaden.

  • Waarom het slecht is: Zoekmachines gebruiken deze elementen om te bepalen waar je pagina over gaat en gebruikers gebruiken ze om te beslissen of ze op je link klikken. Als ze niet uniek of aantrekkelijk zijn, val je niet op.
  • Hoe Yoast helpt: Yoast SEO dwingt je (vriendelijk) om unieke meta-titels en -omschrijvingen in te vullen voor elke pagina en bericht. De snippet preview toont direct hoe je pagina eruitziet in de zoekresultaten, inclusief lengtewaarschuwingen, zodat je direct kunt aanpassen. Zorg ervoor dat je focus-zoekterm in beide elementen voorkomt en dat de omschrijving aantrekkelijk is.

Negeren van Interne Links

Het nalaten van een solide interne linkstructuur is een veelgemaakte fout die de crawlability en de autoriteit van je pagina’s kan beperken.

  • Waarom het slecht is: Zoekmachines kunnen je belangrijke content missen als er geen links naar verwijzen. Daarnaast wordt link equity (de waarde die via links wordt doorgegeven) niet goed verdeeld over je website, waardoor belangrijke pagina’s ondergewaardeerd blijven.
  • Hoe Yoast helpt:
    • Text Link Counter: Deze functie geeft je inzicht in hoeveel interne links een pagina heeft en waar deze naartoe linken.
    • Interne linksuggesties (Premium): Yoast Premium stelt automatisch relevante interne links voor terwijl je content schrijft.
    • Cornerstone content markering: Door je belangrijkste content als cornerstone aan te merken, moedigt Yoast je aan om hier meer interne links naartoe te leiden, wat de autoriteit van deze cruciale pagina’s versterkt.

Foutief Omgaan met Noindex en Robots.txt

Onjuist gebruik van de noindex-tag of de robots.txt-file kan leiden tot het de-indexeren van belangrijke pagina’s, waardoor ze volledig verdwijnen uit de zoekresultaten.

  • Waarom het gevaarlijk is: Een verkeerde regel in robots.txt kan voorkomen dat Google je hele website crawlt. Een noindex tag op een pagina die wel geïndexeerd moet worden, haalt deze uit de zoekresultaten.
  • Hoe Yoast helpt:
    • Duidelijke instellingen: Yoast SEO biedt duidelijke opties in de metabox en onder ‘Zoekweergave’ om aan te geven of een pagina, bericht of contenttype geïndexeerd moet worden.
    • Bestandbewerker: De robots.txt-editor in Yoast is eenvoudig te gebruiken, maar wees hier altijd uiterst voorzichtig mee. Raadpleeg bij twijfel altijd een SEO-expert.
    • Waarschuwingen: Yoast Premium’s Ryte-integratie kan je waarschuwen als er onverwachte indexeringsproblemen zijn, wat cruciaal is voor het snel opsporen van dergelijke fouten.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden en de functies van Yoast SEO proactief te gebruiken, kun je je website effectief optimaliseren voor betere zoekmachineprestaties. Internationale SEO: Strategieën voor Succes op Wereldwijde Markten

FAQ

Wat is Yoast SEO en waarom heb ik het nodig?

Yoast SEO is een van de meest populaire WordPress plug-ins die je helpt je website te optimaliseren voor zoekmachines. Je hebt het nodig omdat het je door cruciale SEO-stappen leidt (zoals het instellen van meta-titels, omschrijvingen en sitemaps) zonder dat je diepgaande technische kennis nodig hebt, wat uiteindelijk leidt tot betere vindbaarheid in Google en andere zoekmachines.

Is Yoast SEO gratis te gebruiken?

Ja, Yoast SEO biedt een robuuste gratis versie met veel essentiële functies die de meeste gebruikers nodig hebben voor basis SEO-optimalisatie. Er is ook een Premium-versie beschikbaar met extra geavanceerde functies zoals de redirect manager, interne linksuggesties en uitgebreide zoekwoordoptimalisatie.

Hoe installeer ik de Yoast SEO plug-in op mijn WordPress website?

Om Yoast SEO te installeren, log je in op je WordPress-dashboard, navigeer je naar ‘Plug-ins’ > ‘Nieuwe plug-in toevoegen’. Zoek naar ‘Yoast SEO’, klik op ‘Nu installeren’ en vervolgens op ‘Activeren’.

Wat is een focus-zoekterm en hoe gebruik ik die in Yoast SEO?

Een focus-zoekterm (of focus-trefwoord) is de zoekterm of frase waarop je wilt dat een specifieke pagina of bericht in Google rankt. Je vult deze in de Yoast SEO metabox onder je content. Yoast analyseert vervolgens je content en geeft feedback of deze goed geoptimaliseerd is voor die specifieke term.

Hoe optimaliseer ik mijn meta-titel en meta-omschrijving met Yoast?

In de Yoast SEO metabox onder elke pagina of bericht, kun je de ‘Snippet preview’ bewerken. Hier vul je de SEO-titel en meta-omschrijving in. Yoast geeft aan of de lengte optimaal is en of je focus-zoekterm aanwezig is. Zorg dat ze pakkend zijn en de zoekintentie reflecteren. Seo wp: Optimaliseer jouw WordPress-site voor betere zoekresultaten

Wat is het verschil tussen de SEO-analyse en de leesbaarheidsanalyse in Yoast?

De SEO-analyse beoordeelt je content op basis van je focus-zoekterm en andere on-page SEO-factoren (zoals aanwezigheid in titel, intro, links, etc.). De leesbaarheidsanalyse richt zich op hoe gemakkelijk je tekst te lezen en te begrijpen is voor mensen (bijv. zinslengte, passieve stem, gebruik van tussenkopjes). Beide zijn cruciaal voor een goed rankende pagina.

Wat zijn XML-sitemaps en waarom zijn ze belangrijk?

XML-sitemaps zijn bestanden die een lijst bevatten van alle belangrijke URL’s op je website. Ze fungeren als een routekaart voor zoekmachines, helpen crawlers om je content te vinden, begrijpen en efficiënt te indexeren. Yoast SEO genereert automatisch deze sitemaps en je kunt ze indienen bij Google Search Console.

Hoe koppel ik mijn website aan Google Search Console via Yoast?

Je kunt je website verifiëren in Google Search Console via Yoast SEO door naar ‘SEO’ > ‘Algemeen’ > ‘Webmaster Tools’ te gaan. Hier kun je de verificatiecode invoeren die je van Google Search Console krijgt, waarna Yoast deze automatisch aan je website toevoegt.

Wat zijn canonical URLs en hoe helpt Yoast hierbij?

Canonical URLs voorkomen problemen met duplicate content door zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina de “voorkeursversie” is. Yoast SEO stelt standaard een canonical URL in voor elke pagina die naar zichzelf verwijst. Voor specifieke gevallen van duplicatie kun je de canonical URL handmatig aanpassen in de Yoast metabox onder het tabblad ‘Geavanceerd’.

Hoe gebruik ik de noindex-functie van Yoast?

De noindex-functie vertelt zoekmachines dat ze een specifieke pagina of bericht niet moeten indexeren (en dus niet in de zoekresultaten moeten tonen). Je vindt deze optie in de Yoast SEO metabox onder het tabblad ‘Geavanceerd’. Gebruik dit voor pagina’s zonder SEO-waarde, zoals bedankpagina’s of login-pagina’s. Seo online marketing: De Sleutel tot Succes in de Digitale Wereld

Wat is cornerstone content en hoe markeer ik het in Yoast?

Cornerstone content zijn de belangrijkste, meest uitgebreide en meest waardevolle artikelen op je website. Ze vormen de basis van je contentstrategie en moeten de meest linkautoriteit ontvangen. Je markeert ze als cornerstone content in de Yoast SEO metabox, onder het tabblad ‘Geavanceerd’. Yoast moedigt je dan aan om meer interne links naar deze pagina’s te leggen.

Hoe helpt Yoast SEO bij interne linking?

Yoast SEO helpt bij interne linking via de ‘Text Link Counter’ (die inzicht geeft in inkomende/uitgaande links) en in de Premium-versie met automatische interne linksuggesties. Dit helpt je een sterke linkstructuur op te bouwen die de crawlability en autoriteit van je pagina’s verbetert.

Wat is schema markup en hoe ondersteunt Yoast dit?

Schema markup is gestructureerde data die je aan je HTML toevoegt om zoekmachines de context van je content te helpen begrijpen. Dit kan leiden tot rich snippets in de zoekresultaten. Yoast SEO automatiseert een groot deel van de schema markup (bijv. voor artikelen, FAQ’s, producten) en stelt je in staat om specifieke schema types te kiezen in de Yoast metabox.

Wat zijn rich snippets en kan Yoast helpen ze te krijgen?

Rich snippets zijn uitgebreide zoekresultaten die extra informatie tonen naast de standaard titel en beschrijving, zoals sterbeoordelingen, prijzen of FAQ-secties. Ja, door het correct toepassen van schema markup via Yoast SEO (vooral met de Premium FAQ- en HowTo-blokken), vergroot je de kans op het verkrijgen van rich snippets.

Hoe controleer ik of mijn schema markup correct is met Yoast?

Yoast zelf heeft geen ingebouwde validator, maar je kunt de officiële Google Rich Results Test tool (search.google.com/test/rich-results) gebruiken. Kopieer de URL van je pagina en de tool controleert of je schema markup correct is en welke rich results deze kan genereren. Serankin: Ontdek de Kracht van SEO Optimalisatie voor Jouw Website

Hoe optimaliseer ik mijn website voor social media met Yoast?

Via ‘SEO’ > ‘Sociaal’ in het Yoast menu kun je Open Graph (voor Facebook) en Twitter Cards inschakelen. Dit stelt je in staat om een specifieke titel, beschrijving en afbeelding in te stellen die verschijnen wanneer je content wordt gedeeld op deze platforms, wat zorgt voor een professionele presentatie en hogere klikfrequenties.

Waarom is de leesbaarheid van mijn content belangrijk voor SEO?

Hoewel indirect, is leesbaarheid cruciaal omdat het de gebruikerservaring beïnvloedt. Als je content gemakkelijk te lezen en te begrijpen is, blijven bezoekers langer op je site, wat een positief signaal is voor zoekmachines. Yoast’s leesbaarheidsanalyse helpt je je teksten te verbeteren.

Wat is het nut van de Redirect Manager in Yoast SEO Premium?

De Redirect Manager in Yoast SEO Premium zorgt ervoor dat bezoekers (en zoekmachines) automatisch worden omgeleid naar de correcte nieuwe URL wanneer je een pagina of bericht verplaatst of verwijdert. Dit voorkomt 404 (pagina niet gevonden) fouten, die schadelijk zijn voor je SEO en gebruikerservaring.

Kan Yoast SEO me helpen met het voorkomen van duplicate content?

Ja, Yoast SEO helpt door automatisch canonical URLs in te stellen voor je pagina’s, waardoor zoekmachines weten welke de originele versie is. Voor specifieke gevallen kun je ook handmatig canonicals instellen. Dit is cruciaal om te voorkomen dat zoekmachines je website afstraffen voor gedupliceerde inhoud.

Hoe kan ik mijn SEO-prestaties blijven monitoren na het instellen van Yoast?

Na het instellen van Yoast SEO, blijf je je prestaties monitoren via tools zoals Google Search Console (voor zoekwoordprestaties, indexatiestatus en technische fouten) en Google Analytics (voor gebruikersgedrag). Yoast helpt je bij de integratie, maar deze externe tools zijn essentieel voor diepgaande analyse en verdere optimalisatie. Seo webseite: De ultieme gids voor optimale zoekmachineprestaties

0,0
0,0 van 5 sterren (op basis van 0 reviews)
Uitstekend0%
Heel goed0%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Verschrikkelijk0%

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Amazon.com: Check Amazon for Yoast plug-in: Optimaliseer
Latest Discussions & Reviews:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *